XVII. ročník Medzinárodnej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl V dňoch 30. a 31. mája 2024

V dňoch 30. a 31. mája 2024 sme na pôde našej školy opäť privítali účastníkov XVII. ročníka Medzinárodnej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v odboroch obrábač kovov, mechanik nastavovač a programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení.

Na súťaži sa zúčastnilo 11 družstiev z troch krajín – dve družstvá z Nemecka, tri družstvá z Česka a 6 družstiev zo Slovenskej republiky. Súťažiacich privítali príhovormi riaditeľ školy Ing. Peter Tamaši a Ing. Matej Horečný, zástupca firmy thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a. s., ktorá je odborným a organizačným garantom súťaže. Po slávnostnom otvorení a vylosovaní čísla stroja sa súťažiaci presunuli na pracoviská, kde predvádzali svoje zručnosti v sústružení na sústruhoch TRENS SN32 a frézovaní na frézovačkách XYZ 2000. Súťažiaci museli vyhotoviť funkčný výrobok podľa zadania, v časovom limite a, samozrejme, pri dodržaní zásad BOZP a pracovného postupu. Garantom merania bola spoločnosť Mitutoyo Slovensko.

V kategórií jednotlivcov sa na 3.mieste umiestnil Kristián Hnilica zo Spojenej školy Martin. Druhé miesto patrilo Antoninovi Przeczekovi zo SOŠ Třineckých železáren Třinec – Kanada a víťazom sa stal Matej Monček zo SOŠ technickej Dubnica nad Váhom.

V kategórií družstiev:

- sa na treťom mieste umiestnil tím SOŠ technickej Dubnica nad Váhom,

- druhé miesto obsadil tím SOŠ Frýdek – Místek,

- prvé miesto v kategórii družstiev získala SOŠ Třineckých železáren Třinec – Kanada.

Najlepším sústružníkom sa stal Matej Monček zo SOŠ technickej Dubnica nad Váhom a najlepším frézarom Andrej Butko zo SOŠ polytechnickej Dolný Kubín.

Naši žiaci Samuel Ačjak a Tomáš Michalec si tentokrát nechceli uplatniť výhodu domáceho prostredia a znalosť strojov a tak sa vzdali možnosti bojovať o prvé priečky a hodnotné ceny, a zapojili iba nesúťažne. Toto ich gesto neostalo nepovšimnuté. Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Branislav Hadár a Jana Divinská z regionálneho centra ŠIOVu pre Trenčiansky kraj ocenili ich prístup a vyzdvihli úroveň našich žiakov v príprave na odborné povolania.

Všetci, ktorí sa súťaže zúčastnili, si ale určite odnesú spomienku, že si mohli vzájomne konfrontovať odborné zručnosti, vedomosti a návyky potrebné pri príprave na povolanie, s dôrazom na odbornosť, zručnosť a tvorivosť. Víťazom boli odovzdané diplomy a hodnotné vecné ceny a ostatní účastníci súťaže dostali krásne upomienkové predmety.

Okrem odborného a organizačného garanta súťaže, spoločnosti thyssenkrupp rothe erde Slovakia, a.s., za podporu ďakujeme aj nasledujúcim partnerom:

Zväz strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky

Štátny inštitút odborného vzdelávania

HAAS Automation, Inc.

SANDVIK SLOVAKIA, s. r. o.

Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice, a. s.

 

Víťazom ešte raz gratulujeme a dúfame, že sa vidíme opäť o rok!


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Október 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31